Ajankohtaista

Pysäköintiala on murroksessa

16.03.2021

 

Pysäköintiala on murroksessa

 

COVID-19 on muuttanut matkustamista ja liikennettä perusteellisesti. Työn teon siirtyessä kotiin oman auton käyttö ja pysäköinti ovat vähentyneet. Muutosta ei pystytty ennakoimaan, joten se iski pysäköintialaan täysin yllättäen. Arvaton tilastot kuten muutkin raportit viittaavat siihen, että pysäköintikertojen määrä laski jyrkästi kevään aikana, mutta kesällä ja syksyllä luvut nousivat taas. Alalla riittää varmasti mielenkiintoisia käänteitä jatkossakin.

 

Syyskuussa 2020 järjestettiin Svepark 2020 tilaisuus, jossa keskusteltiin pysäköintialan nykytilasta ja tulevaisuudesta. Tapahtumassa Arvaton Pohjoismaiden markkinointijohtaja Peter Wilmenius ja AfterPayn myyntijohtaja Fredrik Gustafsson pitivät esityksen aiheesta Liikkuvuus murroksessa – tulevaisuuden maksuratkaisut. Esityksessä keskityttiin liikkumisen tärkeimpiin trendeihin ja pysäköintialan rooliin kehityksessä.

 

Alan asiantuntijat ja tutkimus ovat nostaneet esiin useita muuttuvia alueita alalla pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Muutosta edistäviä trendejä ovat:

 

 • Vastuullisuus – Joukkoliikennettä kehitetään jatkuvasti, ja uusia liityntäpysäköintialueita perustetaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja liikenteen vähentämiseksi kaupunkien keskustoissa. Yhtälöön voidaan vielä lisätä tullimaksut suurkaupungeissa. Kaikki tämä vaikuttaa kaupungissa liikkuvien autojen määrään ja pysäköinnin tarpeeseen tiettyinä vuorokaudenaikoina.

 

 • Digitalisaatio – Jo nyt pysäköintimittarit ja -maksut ovat siirtyneet pitkälti sovelluksiin, hyödyntämään automaattista rekisterikilven tunnistusta. Otamme kuitenkin vasta ensimmäisiä askelia pitkällä matkalla. Muista maista saatujen tutkimustulosten mukaan sovellusten avulla voidaan säästää aikaa ja lyhentää ajomatkoja pysäköintipaikan löytämiseksi jopa 30—40 prosenttia, jos ne on kytketty pysäköintipaikkatietoon. Silloin sovellukset pystyvät kertomaan reaaliaikaisesti vapaista paikoista, ohjaavat lähimmälle paikalle ja mahdollistavat jopa paikan ennakkovarauksen. Nämä älykkäät ominaisuudet voivat myös vaikuttaa siihen, miten kuluttajat käyttävät sovelluksia jatkossa. Pelkän pysäköinnin sijaan sovellukset pystyvät tulevaisuudessa tarjoamaan monia muita palveluita, kuten sähköautojen latausta, skootterien vuokrausta, autojen yhteiskäyttöä tai koko matkan hallintaa sovelluksen kautta. Investoinnit luovat sekä kustannussäästöjä että uusia tulovirtoja.

 

 • Sähköistyminen – Sähköautoilun osuuden odotetaan nousevan 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Kasvun edellytyksenä on, että ajoneuvoja voidaan ladata asuinympäristössä, mutta latausta pitää myös pystyä täydentämään perinteisessä lyhytaikaisessa pysäköinnissä.

 

 • Millenniaalit – Heidän odotetaan muodostavan 75 prosenttia koko työvoimastamme jo vuonna 2025. Millenniaalit ovat ympäristötietoisia, ja he arvostavat vapautta ja joustavuutta enemmän kuin omaisuutta. Tämä vie eteenpäin kuukausimaksullisten auton käyttömallien kehittämistä sekä jakamistaloutta yleensäkin.

 

 • Vuokra- ja jakamistalous – Erilaiset palvelut kasvavat voimakkaasti skootterien ja polkupyörien jakamisen kaltaisista mikro-liikkuvuuspalveluista aina autojen jakamiseen joko kuluttajien kesken tai autonvalmistajien ja kuluttajien välillä. Lynk & Co -autonvalmistaja aloittaa jo tänä vuonna toimintansa seitsemässä maassa, joihin se tulee haastajana uusilla kuukausimaksuratkaisuillaan. Kaikissa sen autoissa on valmius yhteiskäyttöön.

 

 • Autonomiset autot – Kehityksen on ennustettu olevan erittäin nopeaa, mutta turvallisuuteen ja uuteen lainsäädäntöön liittyvät ongelmat siirtävät laajaa käyttöönottoa eteenpäin. Osa autonvalmistajista uskoo, että näemme moottoriteillä itseajavia autoja kahden vuoden sisällä, mutta kaupunkiliikenteeseen niitä saadaan vasta paljon myöhemmin.

 

Pysäköintialalla on edessään siis sekä haasteita että suuria mahdollisuuksia:

 

 • Työmatkaliikenne vähenee
 • Jakamistalous kasvaa, autojen omistaminen vähenee
 • Yhä tehokkaampi joukkoliikenne nousee autolla ajamisen vaihtoehdoksi
 • Globalisaatio ja verkkokauppa edistävät jakelun sekä autojen noutopaikkojen kehittymistä
 • Tulevaisuudessa autonomiset ajoneuvot

 

Pysäköintiala kehittyy ripeästi, ja yksityisissä sekä kunnallisissa yrityksissä on käynnissä useita kiinnostavia hankkeita. Tulevina kuukausina – ja vuosina – näemme, miten perinteiset pysäköintipaikat muuttuvat edelleen ja luovat yhä enemmän lisäarvoa tuottavia palveluja liikkeessä oleville ihmisille. Me Arvatossa olemme ylpeitä siitä, että voimme olla osa tätä ekosysteemiä ja edistää alan kehittymistä yhdessä kumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa.

 

Toni Kivinen

Partner Manager, Arvato Finance

 
 
 

« Mene takaisin